May 21, 2015

கோவை மாவட்டத்தில் காலாவதியான உணவு பொருட்கள் விற்பனை ஆய்வு செய்ய அதிகாரிகள் முடிவு

கோவை, மே.21:
கோவை மாவட்டத் தில் காலா வ தி யான பொருட் களின் விற் பனை குறித்து தொடர் புகார் கள் உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி களுக்கு வந்து கொண்டு இருக் கி றது. மாவட்டத் தில் ஏரா ள மான சூப் பர் மார்க் கெட்டு கள், பேக் கரி பொருட் களின் விற் பனை உள் ளிட்டவை அதி க ரித் துள் ளது. இந்த கடை களில் பருப்பு, மாசாலா பொடி கள், ரெடி மேடு உணவு வகை கள், சிப்ஸ், இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது.
இந்த பொருட் களில் பூச்சி இருக் கி றது, பொருள் கெட்டு போய் உள் ளது. காலா வ தி யான பொருட் களை கடை களில் விற் பனை செய் கி றார் கள் என் பது போன்ற தொடர் புகார் கள் தற் போது மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை யி ன ருக்கு வந்து கொண்டு இருக் கி றது.
தின மும் சரா ச ரி யாக பத்து பேர் உணவு பொருட் கள் குறித்த புகாரை தெரி வித்து வரு கின் ற னர். மேலும், பொது மக் கள் தெரி விக் கும் புகார் களுக்கு அதி கா ரி கள் உட னடி நட வ டிக்கை எடுப் பது இல்லை என் பது போன்ற புகார் களும் வந் துள் ளது. இதனை தொடர்ந்து ரெடி மேடு உணவு பொருட் கள், பேக் கரி பொருட் கள், சிப்ஸ் வகை மற் றும் பாஸ்ட் புட் விற் பனை கடை கள், பழக் க டை களில் உள்ள பொருட் களின் தரம் குறித்து ஆய்வு செய்ய உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் முடிவு செய் துள் ள னர். பொருட் களின் மாதி ரி களை எடுத்து ஆய்வு செய்ய திட்ட மிட்டுள் ள னர்.இது குறித்து அதி கா ரி கள் கூறு கை யில் “ தற் போது பொது மக் களி டம் இருந்து உணவு பொருட் கள் தொடர் பாக பல் வேறு புகார் கள் வந்து கொண்டு இருக் கி றது.
இதனை தொடர்ந்து பொது மக் கள் கூறும் புகார் களுக்கு உட னடி நட வ டிக்கை எடுக் க வும், ஸ்பாட்டுக்கு சென்று சம் மந் தப் பட்ட புகார் பற்றி விசா ரிக் க வும் முடிவு செய் யப் பட்டுள் ளது. மேலும், கடை களில் விற் கப் ப டும் உணவு பொருட் களின் மாதி ரி களை ஆய்வு செய் ய வும் திட்ட மிட்டுள் ள து” என் ற னர்.

தி.மலையில் கார்பைடு கற்களால் பழுக்க வைத்த மாம்பழங்கள் விற்பனை அமோகம் நடவடிக்கை எடுக்கப்படுமா?

திரு வண் ணா மலை, மே 21:
திரு வண் ணா ம லை யில் கார் பைடு கற் கள் மூலம் பழுக்க வைத்த மாம் ப ழங் கள் விற் பனை அமோ க மாக நடை பெற்று வரு கி றது.
இதில் அதி கா ரி கள் நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என அனைத்து தரப் பி ன ரும் எதிர் பார்க் கி றார் கள்.
திரு வண் ணா ம லைக்கு நாள் தோ றும் திர ளான பொது மக் கள் இங் குள்ள அண் ணா ம லை யாரை தரி சிக் க வும், வியா பார நிமித் த மா க வும் வந்து செல் கி றார் கள்.
இது தவிர ஒவ்ெ வாரு பவுர் ண மி யன் றும் பல லட் சக் க ணக் கான பக் தர் கள் திரு வண் ணா ம லை யில் கிரி வ லம் செல் கி றார் கள்.
இவ் வ ளவு முக் கி யத் து வம் வாய்ந்த இந் ந க ரில் தற் போது கார் பைடு கற் கள் என் கிற ரசா யன கற் கள் மூலம் பழுக்க வைத்த மாம் ப ழங் கள் விற் பனை செய் யப் ப டு கின் றன.
இந்த மாம் ப ழங் களின் விற் பனை திரு வண் ணா மலை நக ரில் பல் வேறு இடங் களில் அமோ க மாக நடை பெற்று வரு கின் றன.
பொது மக் களும் கார் பைடு கற் கள் மூலம் பழுக்க வைத்த மாம் ப ழங் கள் என தெரி யா மல் அவற்றை வாங் கிச் செல் கி றார் கள்.
இந்த மாம் ப ழங் களை சாப் பிட்டால், வாந்தி, பேதி போன்ற உடல் உபா தை கள் ஏற் பட வாய்ப் புள் ளது.
எனவே சம் பந் தப் பட்ட அதி கா ரி கள் திரு வண் ணா மலை நக ரில் கார் பைடு கற் கள் மூலம் பழுக்க வைத்து விற் பனை செய் யப் ப டும் மாம் ப ழங் களை பறி மு தல் செய் து அழிப்பதுடன் அந்த மாம் ப ழங் கள் விற் பனை செய் வதை தடுக்க உரிய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என அனைத்து தரப் பி ன ரும் எதிர் பார்க் கி றார் கள்.

புதிய பஸ் நிலைய கடைகளில் கூடுதல் விலைக்கு பொருட்கள் விற்பனை அதிகாரிகள் குழு சோதனை

விழுப் பு ரம், மே 21:
விழுப் பு ரம் புதிய பேருந்து நிலை யத் தில் உள்ள கடை களில் கூடு தல் விலைக்கு டீ, காபி மற் றும் தின் பண்ட பொருட் கள் கூடு தல் விலைக்கு விற் பனை செய் வ தாக எழுந்த புகா ரைத் தொ டர்ந்து அதி கா ரி கள் குழு சோதனை நடத் தி யது.
விழுப் பு ரம் நக ராட்சி புதிய பேருந்து நிலை யத் தில் ஏரா ள மான பய ணி கள் வந்து செல் கின் ற னர். பேருந் தில் வரும் பய ணி களின் அவ ச ரத்தை பயன் ப டுத் திக் கொள் ளும் கடைக் கா ரர் கள் தின் பண் டம், தண் ணீர் பாட்டில், டீ உள் ளிட்ட பொருட் களை கூடு தல் விலைக்கு விற் பனை செய் து வ ரு வ தாக புகார் கள் எழுந் தது. இது தொடர் பாக அதி கா ரி களுக்கு புகார் அனுப் பப் பட்டன.
இத னைத் தொ டர்ந்து மாவட்ட ஆட் சி யர் சம் பத் உத் த ர வின் பே ரில் பயிற்சி கலெக் டர் பிர பு சங் கர், மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் வர லட் சுமி உள் ளிட்ட அதி கா ரி கள் பேருந் து நி லை யத் தில் ஆய்வு மேற் கொண் ட னர்.
அப் போது உணவு விப ரச் சீட்டு இல் லாத பொருட் கள் கண் ட றி யப் பட்டு கீழே கொட்டி அழிக் கப் பட்டது. மேலும் காலா வ தி யான பொருட் களும் பறி மு தல் செய்து அழிக் கப் பட்டது. ரொட்டி, பிஸ்ெ கட் உள் ளிட்ட தின் பண் டங் களில் தயா ரிப்பு தேதி, விலைப் பட்டி யல் உள் ளிட்ட எவ் வித அறி விப் பின்றி பொருட் களை விற் பனை செய் யக் கூ டாது என் றும் கூடு தல் விலைக்கு பொருட் களை விற் பனை செய் தால் கடைக் காரர் கள் மீது சட்டப் படி கடு மை யான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும் என் றும் அதி கா ரி கள் எச் ச ரி த்த னர்.

DINAMALAR NEWS


Will Mommy Say, 2 Mins Anymore?

HYDERABAD: For 20-year-old Lahari, Maggi was the first dish she learnt to cook – her saviour food she tells us. “It will be my all-time favourite and I will not be able to survive without it,” she says after she heard this bit of news.
The Food Safety and Standards Authority of India has been asked to carry out a quality check and ban Maggi if need be. This after they found high levels of Monosodium Glutamate (MSG) and lead, both beyond permissible limits. 
The journey of Maggi in India dates back to the year 1982 when the word ‘instant foods’ had to be looked up in the dictionary. The brand has been tweaking Maggi to suit changing times.
Though it started with Maggi masala, it soon came up with variants in flavour – chicken and tomato. As Indians started to understand the downside of maida, Maggi changed its formula too. Variants in the noodle cakes then included wheat, oats, rice and multi grains. Then came the Maggi Cuppa Mania that can be consumed right off the rack.
Maggi soups and curry masalas too eventually got popular. 
Maggi is the best go-to option for hostellers, school children and even housewives.
“I eat quite it often, at least thrice a week. It is the easiest option because its cheap, easy to cook and all you need is just an electric kettle. It fills your tummy and its satisfies your tastebuds too!,” says Keerthana Karthikeyan a hosteller at the University of Hyderabad. She adds, there is an emotion attached to it that only hostellers can understand. 
Jayasree C, another hosteller agrees. “Earlier, I would eat Maggi once every week. But after shifting to hostel, Maggi packets are all over the place,” she says.
Despite many competitors in the market, there is nothing that can replace Maggi, adds Jayasree. “It can’t be replaced for at least the next 50 years because we are so used to it. I think twice before buying instant noodles if it is not Maggi,” and feels that it is unlikely to be banned or replaced.
Sudha Mai, mother of two teenagers says her children love the noodles and her kitchen is always stocked with it. “I enjoy eating Maggi as much as my children. Most Sunday it is our breakfast,” she admits.
Others like corporate employee Munnagkumar Anne are of the view that though all those habituated to Maggi would not die if its banned, something needs to be done surely and soon as no one knows how safe other brands of instant noodles are. “Steps should be taken to fix this problem. I don’t want to compromise on the taste,” he says.

Food inspectors deny recall of Maggi noodles

“We have not yet ordered any recall. We are waiting to see the report from UP and may order countrywide sampling after that,” a senior official in the FSSAI told TOI. 
NEW DELHI: The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has denied ordering recall of any batch of Magginoodles. The Central food safety regulator said that it is waiting to examine the initial report from the state enforcement agencies in Uttar Pradesh which found the product containing added monosodium glutamate (MSG) and lead in excess of the permissible limit. 
"We have not yet ordered any recall. We are waiting to see the report from UP and may order countrywide sampling after that," a senior official in the FSSAI told TOI. 
When contacted, Nestle spokesperson also confirmed that the company has not received any communication from the regulator seeking countrywide recall. 
This came in the wake of some news reports saying food inspectors have ordered Nestle India to recall a batch of Maggi noodles from shops across the country. 
Last week, TOI had reported that the 2-minute noodles has come under regulatory scanner after samples collected in some parts of Uttar Pradesh were found containing added MSG and lead in excess of the permissible limit. The Lucknow Food Safety and Drug Administration (FSDA) had initiated inquiry and written to the FSSAI in New Delhi seeking to cancel the licence for Maggi. 
UP FSDA assistant commissioner Vijay Bahadur Yadav said the final report of the investigation is yet to come and a recall of the product can be ordered only after confirmatory reports are examined. 
Initial sampling of Maggi noodles and test results in UP showed the product containing 17 parts per million lead, whereas the permissible limit is 0.01ppm. Nestle says its records show lead content is negligible and less than 1 % of the fixed limit. 
Monosodium glutamate, a kind of amino acid which occurs naturally in many agricultural products, is often also added artificially to packaged food to enhance flavour. Regulators and experts say such additives can be harmful for health, mainly for children. Food safety regulations mandate companies to specify on the packaging if MSG has been added. 

Maggi in the soup: Instant noodles removed from sale after UP food inspectors find exorbitantly high levels of lead, MSG


Maggi in the soup!
Potentially harmful ingredients have been found in one of India's most popular instant noodles, Maggi. Some of the product's packets have already been recalled from the market. 
After two dozen noodle samples lifted from Lucknow revealed high levels of toxic lead and Monosodium Glutamate (MSG), food inspectors sent these twice to the laboratory and each time found these were damaging to human health.
For its part, Nestle India has clarified that it has "strict safety and quality controls" in place for all raw materials used to make Maggi noodles. "We do not add MSG to Maggi noodles…and glutamate, if present, may come from naturally occurring sources. We are surprised with the content supposedly found in the sample as we monitor the lead content regularly," a spokesperson from Nestle said.
During routine tests on two dozen packets of instant noodles, inspectors from the Food and Drug Administration (FDA) found high lead content.
They found a lead concentration of 17.2 parts per million (ppm), which is almost seven times the permissible limit (0.01 ppm to 2.5 ppm).
"We had collected samples of Maggi from several places and found exorbitantly high amount of lead in it. It was sent to laboratory twice and found dangerous for human body," Ram Araj Maurya, additional commissioner (administration), food safety and drug administration (Uttar Pradesh), said.
Doctors say that excess lead levels can cause major health hazards, including impairment of neurological development, suppression of the haematological system and kidney failure.
"Excess levels of lead are especially problematic for children. Developmental delay, abdominal pain, nerve damage and other vital organ damage may occur," Dr Anoop Misra, chairperson of Fortis-C-DOC, said.
Similarly, A.K. Malhotra from the Drug Licencing and Controlling Authority told Mail Today that Maggi was dangerous for kidneys.
"We found during two laboratory tests that the presence of lead was alarmingly high in Maggi. It was sent to the laboratory much against the wishes of the manufacturer. It has been discussed by the department extensively that having too much Maggi can be fatal. It was also the department's concern that children eat it most often," Malhotra said. However, officials didn't confirm that any decision to ban it has been reached yet.
Twitter was abuzz with memes showing Gurmeet Ram Rahim as 'MSG', the harmful ingredient found in Maggi noodles.Similarly, the dangers of MSG also can't be ignored. It is a flavour enhancer and traditionally used in Chinese food. A kind of amino acid that occurs naturally in many agricultural products, MSG is often added to packaged food to augment flavour. Food safety regulations mandate companies to specify on the packaging if MSG has been added.
Doctors say that it may cause problems like burning sensations in mouth, head and neck. It may cause weakness in arms or legs, headaches and upset stomach nearly 15 minutes after being consumed. Other problems include flushing headaches, hives or allergictype reactions on the skin.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), which reports to Health ministry, has a procedure for product recall to ensure food safety. Any product, if found counterfeit, adulterated, contaminated or with toxic material, is seized at the production stage or recalled from retail market or even the consumer level.
"Product surveillance and product quality checks are regular activities with the government. At times, big brands have to recall their products from the market though the products that have already been sold out are difficult to trace. Whenever and wherever a product is found with any health safety issue, it is recalled," a senior FSSAI official said on the condition of anonymity.
Reacting to the discovery in Lucknow, he added: "It is a state issue and we have not received any information so far in this regard. As soon as we get any information from the state food safety department, we will take appropriate action."
According to reports, an official with Nestle India has reportedly confirmed that the UP state food safety department has ordered a product recall after finding toxic ingredients in the noodle packets. Maggi noodles have been under the government's scanner earlier too with misbranding issues in India, while Nestlé Philippines recalled a number of Maggi beef and chicken noodles for possible salmonella contamination in 2011. 

'மேகி' நூடுல்ஸ்சில் அதிக எம்.எஸ்.ஜி.,?

புதுடில்லி: குழந்தைகள் முதல் பெரியவர்கள் வரை அனைவர் வாயிலும் எச்சிலை ஊற வைக்கும், ருசி மிகுந்த, 'மேகி' நூடுல்ஸ் உணவு பாக்கெட்டுகளில், அனுமதிக்கப்பட்ட அளவை விட, அதிக அளவில், எம்.எஸ்.ஜி., எனப்படும், 'மோனோ சோடியம் குளுடமேட்' எனப்படும், அமினோ ஆசிட் ரசாயனம் சேர்க்கப்பட்டுள்ளதாக கண்டறியப்பட்டுள்ளது.
உத்தர பிரதேசத்தின் சில பகுதிகளில் விற்பனைக்கு விடப்பட்டிருந்த, மேகி பாக்கெட்டுகளை, அம்மாநில உணவு தர பரிசோதனை அதிகாரி, சில நாட்களுக்கு முன் ஆய்வு மேற்கொண்டுள்ளனர். அப்போது, அதில், அனுமதிக்கப்பட்ட, 0.01 பி.பி.எம்., அளவுக்கு மேலே, 17 பி.பி.எம்., அளவில், எம்.எஸ்.ஜி., உள்ளது கண்டறியப்பட்டதால், டில்லியில் உள்ள தர நிர்ணய அமைப்பிற்கு அனுப்பி வைக்கப்பட்டுள்ளது. உணவுக்கு ருசி, மணத்தை அதிகரிக்கும் இந்த ரசாயனப் பொருள், சீன உணவு வகைகளில் அதிக அளவில் கலக்கப்படுகிறது. இந்திய உணவு வகைகளில் சமீப காலமாக இந்த ரசாயனம் சேர்க்கப்படுகிறது. ஆனால், மேகி நூடுல்ஸ் உணவு பண்டத்தை தயாரிக்கும், பன்னாட்டு நிறுவனமான, 'நெஸ்லே', தாங்கள் ஒருபோதும், மேகி நூடுல்ஸ் பண்டத்தில், எம்.எஸ்.ஜி.,யை சேர்ப்பதில்லை என, திட்டவட்டமாக கூறுகிறது.