Oct 6, 2014

ஜவ்வரிசியில் கலப்படத்தை தடுக்க 7ம் தேதி ஆலோசனை கூட்டம்

சேலம், அக்.4:
சேலம் மாவட்டத்தில் இயங்கி வரும் சேகோ நிறுவனங்களில் உணவு பொருளான ஜவ்வரிசி தயாரிக்கப்படுகிறது.
ஜவ்வரிசி தயாரிப்பில் ஸ்டார்ச் கலப்படம் செய் வதை முற்றிலும் தடுத்தல், ஈரமாவு பயன்பாட்டை நிறுத்துதல், உற்பத்தியில் பாதுகாப்பற்ற ரசாயனம், திராவகம் பயன்படுத்துவதை நிறுத்துதல் தொடர் பாக ஆலோச னைக் கூட்டம் நடத்த முடிவு செய்யப்பட்டுள் ளது.
இந்த கூட் டம் வரும் 7ம்தேதி, பிற்பகல் 2மணிக்கு கலெக்டர் ஆபீசில் நடக்கிறது. இது குறித்து சேலம் மாவட்ட கலெக்டர் மகரபூஷணம் வெளியிட்டுள்ள அறிக்கை:
கூட்டத்தில் மாவட்டத்தில் உள்ள அனைத்து ஜவ்வரிசி தயாரிக்கும் ஆலை உரிமையாளர்கள், ஈரமாவு தயாரிக்கும் உரிமையாளர் கள், ஈரமாவு பயன்படுத்தி ஜவ்வரிசி தயாரிக்கும் ஆலை உரிமையாளர்கள், ஜவ்வரிசி வணிகர்கள் சங்கத்தினர், விவசாயிகள் சங்கத்தினர், இது தொடர்பான சேகோ சர்வ் மேலாண்மை இயக்குநர், மாவட்ட வரு வாய் அலுவலர், மாசு கட்டுப்பாட்டுத் துறை கோட்ட பொறியா ளர், வணிகவரி இணை ஆணையர், மத்திய கலால் மற்றும் சுங்கவரித்துறை ஆணையர், வணிகத்துறை அமலாக்கப்பிரிவு இணை ஆணையர், உணவு பகுப்பாய்வு அலு வலர், தொழிற்சாலைகள் முதன்மை துணை ஆய்வாளர் ஆகி யோர் தவறாமல் கலந்து கொள்ள வேண்டும்.
விவசாயிகள் சங்க உறுப்பினர்கள், ஜவ்வரிசி வணிகர்கள் என்று அனைவரும் கலந்து கொண்டு, தங்கள் கருத்துக் களை பதிவு செய்ய லாம். இவ்வாறு கலெக்டர் மகரபூஷணம் தெரிவித்துள்ளார்.

காலாவதியான குளிர்பான விற்பனை தடுக்க வேண்டும் அதிகாரிகள் ஆய்வு நடத்த பொதுமக்கள் கோரிக்கை


கரூர், அக்.6:
காலாவதியான குளிர்பானம், குடிநீர்பாக்கெட் விற்பனையை தடுக்க வேண்டும் என பொதுமக்கள் எதிர்பார்க்கின்றனர்.
கோடைகாலம் முடிந் தும் வெயில் கரூர் மாவட்டத்தில் சுட்டெரிக்கிறது. கடந்த சில மாதங்களாக வெயில் கொளுத்தினாலும் காற்று வீசிவந்ததால் வெப்பத்தின் தாக்கம் தெரியவில்லை. பகலில் அனல் பறக்கும் வெயில் அடிக்கிறது. வெயிலின் தாக்கத்தை சமாளிப்பதற்காக சிறியவர்கள் முதல் பெரியவர்கள் வரை அனைவரும் குளிர்பானங்களை வாங்கி பருகுகின்றனர். குளிர்பானங்கள் விற்பனையும் அதிகமாகிக் கொண்டிருக்கிறது.
அவ்வாறு விற்கப்படும் குளிர்பானங்களில் காலாவதியான குளிர்பானங்களையும் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. இவற்றை அப்புறப்படுத்த வேண்டும். குளிர்பான பாட்டலில் தயாரிப்பு தேதி, காலாவதி தேதி குறிப்பிடப்பட்டிருக்க வேண்டும். பல கடைகளில் காலாவதி தேதி முடிந்த பின்னரும் குளிர்பானங்கள் விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. இதுதவிர பிளாஸ்டிக் பாக்கெட்டுகளில் மோர், ரஸ்னா, லெமன் ஜூஸ் போன்றவையும் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. இதில் பெரும்பாலான பாக்கெட்டுகளில் எந்த கம்பெனி என தெரி யாத அளவுக்கு உள்ளது. ஏதோ ஒருபெயரில் இந்த பாக்கெட்டுகளை விற்பனை செய்கின்றனர்.
புறநகர்பகுதிகளில் முறையான தயாரிப்பு இல்லாமல் இருக்கிறது. சில கம்பெனி குளிர்பானங்களிலும் காலாவதி தேதி முடிந்த பின்னரும் விற் பனை செய்கின்றனர். கிராம மக்களுக்கு இதுபற்றி தெரியாது என்பதால் அவர்கள் வாங்கி குடிக்கின்றனர். டாஸ்மாக் பார்களில் இதுபற்றி கேட்கவே வேண் டாம். அவர்கள் தருவதைத் தான் வாங்கி குடிமகன்கள் அருந்தும் கட்டாயத்தில் உள்ளனர். பார்களில்தான் இவைகள் அதிகளவில் விற்கப்படுகின்றன.
சுகாதாரத்துறை அதிகாரிகள் அடிக்கடி கடை களில் ஆய்வு நடத்தி காலாவதியான குளிர்பானங் களை பறிமுதல் செய்து அழிக்கவேண்டும். முன்பெல்லாம் அடிக்கடி இதுபோன்ற ஆய்வுகளை நடத்தும் அதிகாரிகள் தற்போது அதுபோன்ற சோதனைகள் எதையும் மேற்கொள்வதில்லை.
குளிர்பானத்திற்கு அடுத்தபடியாக, குடிநீர்பாட்டல்கள், குடிநீர் பாக்கெட்டுகள் அதிக அளவில் விற்பனையாகிறது. கடைகளில் புதிது புதிதாக பல பெயர்களில் குடிநீர் பாட்டல்கள் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. மக்கள் கூடும் இடங்களில் நிகழ்ச்சி நடத்துபவர்கள் குடிநீர் பாக்கெட்டுகளை விநியோகம் செய்கின்றனர். குடிநீர்பாக்கெட்டுகள் மூட்டைகளில் அடைக்கப்பட்டு கொண்டு வந்து கொடுக்கப்படுகிறது. இதேபோன்று கடைகளிலும் குடிநீர் மூட்டைகளில் இருந்து பாக்கெட்டுகள் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. சில கடை களில் இந்த குடிநீர் பாக்கெட்டுகளை பிரிட்ஜில் வைத்து குளிர்வித்து விற்பனை செய்கின்றனர்.
பெரும்பாலான குடிநீர் பாட்டில்கள் மற்றும் பாக்கெட்டுகளில் உற்பத்தி தேதி இருப்பதில்லை. காலாவதியாகும் தேதியும் இல்லை. இதனால் குடிநீர் எப்போது தயாரிக்கப்பட்டது என்பது போன்ற விழிப்பணர்வு இல்லாத நிலையில் பொதுமக்கள் இவற்றை வாங்கி பயன்படுத்தி வருகின்றனர். இவற்றை விற்பனை செய்வதை தடுத்து பறிமுதல்செய்ய அதிகாரிகள் நடவடிக்கை எடுக்கவேண் டும் என பொதுமக்கள் எதிர்பார்க்கின்றனர்.

Camel Slaughter for Meat to be Curtailed on Bakrid



Camel Steak
A notification of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has been sent to all food safety commissioners, which states that camels cannot be slaughtered for meat. The FSSAI Regulations, 2011 do not define camel meat as food. Animals that come into the definition of Meat and Meat products are Ovines (sheep), Bovines (ox and cow including buffalo), Caprines (goats or goat-antelopes) and Suillines (pig family) besides poultry and fish. There is no mention of camels either as meat or as meat food product.
Based on this notification, the Animal Welfare Board of India (AWBI) has written to all state governments to ensure that camels are not slaughtered on the occasion of Bakrid. They state that under sub heading 2.5 of the FSSAI regulations, that deal with Meat and Meat products, camels are not mentioned anywhere. The Nature Conservation Society, which is an environmental group, say that camel slaughter is a recent trend but has now become popular.
The practice of slaughtering camels on the night before Bakrid is prevalent in some cities in Tamil Nadu. Camels are bought for a hefty sum of Rs.1.50, 000 from Kankrauli, Udaipur or Raj Nagar in Rajasthan. They are not taken to slaughter houses but are sacrificed after reciting prayers at wedding halls or other areas specially hired for this festive occasion. The AWBI letter also states that all animals must be slaughtered only in slaughter houses as per regulations.
The Imam of the Al Ameen Colony mosque, Abu Bakr, is also of the opinion that goats or cows should be sacrificed. Slaughtering a camel is something that is being imitated from Saudi Arabia, where camels are free to be slaughtered. He along with some other Imams are of the view that, as camel sacrifices are not specific to Islam but cows and goats serve the purpose equally. The Imam is of the opinion that camel slaughter is only being carried out to impress as it has no religious connotations.
The Tamil Nadu Director General of Police has denied receiving such a letter and says he is not aware if it has been sent to the commissioner. The state authorities are being cautious in preventing camel slaughter as they would not like to hurt religious sentiments.

Purity, quality not on Admn’s mind No water samples collected from city eateries for testing during the past five years

There are a total of over 300 water tankers — operated by private contractors—supplying more than 4,000 litres of water every day to nearly 1,000 hotels, restaurants, dhabas and at functions involving large-scale cooking. 
Chandigarh, October 5
Even as the Chandigarh Administration claims to be having strict regulation on food items on its radar, both in terms of levying a variety of taxes and testing food samples to ensure if its fit for consumption, it has miserably failed to test samples of water being used for cooking at eating joints in the city.
Going by official records, not even a single sample of water used for cooking purpose in any of the city’s hotels, and eating joints has been taken and sent for examination atleast in the past five years.Gallons of water are being supplied everyday through direct taps (the municipal corporation supply) to a majority of medium-scale hotels, and through nearly 300 tankers to those without the direct supply. “Nobody knows whether the eating joints are using potable (drinking water) or unfit water for cooking since there have never been any checks,” said an official requesting anonymity.No records of testing of water stored in tankers or check on cleanliness of tankers are available with the UT Health Department. There are a total of over 300 water tankers — operated by private contractors—supplying more than 4,000 litres of water every day to nearly 1,000 hotels, restaurants, dhabas and at functions involving large-scale cooking, in different parts of the city.
Testing water samples mandatory
According to Section 3 (1)(j) of the Food Safety and Standards Act, 2006, water which is used for cooking is treated as a food component and hence, the sample is to be checked.
‘Provide direct supply’
Former MC Mayor Subhash Chawla said, “A majority of these small eating joints have been playing with the health of residents as they depend on unauthorised supply of water or unfit water. The best solution to the problem is to provide direct supply to all joints and there should be better coordination among all the related wings of the Administration.”
Food safety cell’s take
The testing of water comes under the purview of the municipal corporation’s public health wing.
— Dr KS Rana, Designated Officer, Food Safety Cell, Chandigarh.
Superintending engineer
The water which is being supplied by us meets all health standards. However, keeping vigil on the kind of water being used for cooking at eating joints and hotels is the job of the Health Department. .
— RC Dewan, Superintending Engineer, Public Health, MC.

DGP INFORMED OF AWBI PLAN TO INSPECT ‘SUSPECT’ LOCATIONS

The Animal Welfare Board of India (AWBI) had recently written to the chief secretaries, director generals of police, Animal Husbandry department directors of all States regarding the stopping of illegal slaughter cows, camels and other animals and taking action against the offenders for violation of Transport of Animals Rules on the occasion of Eid ul Zuha or Bakra Eid. AWBI co-opted member Gauri Maulekhi has written to the DGP BS Sidhu informing him about her plan to visit places notorious for illegal slaughter in Dehradun.
In her letter to the DGP, Maulekhi states that illegal sacrifice of animals is expected to take place at multiple locations in the state on Monday during the Eid festivities.
“No animal can be slaughtered except in a slaughterhouse licensed by the prescribed authority under the Food Safety and Standards Act 2006. But animals are illegally butchered in tents, in homes, on the streets and on grounds during Eid.
“A notorious slaughterhouse at Inamullah building has been reported for the past three years with video evidence of illegal slaughter taking place there but no action has been taken by the police whatsoever. Butchers in villages including Khushaalpur, Mehuwala, Kunja Grant in Dehradun and Sikroda, Jiwangarh, Jwalapur and Manglaur in Haridwar have accumulated a large number of cows for slaughter during Eid. Slaughter of cows is a non bailable offence with upto 10 years imprisonment in Uttarakhand but no action is taken by the police to prevent it. The Bhandaribagh slaughterhouse is the only designated place for animal slaughter in Dehradun but illegal slaughter takes place in hundreds of locations across the city defiantly and without fear of law. The local police exhibits fear and hesitation when asked to take action against any person who belongs to a certain religion and turn against the complainant, as has been observed in the past years. The slaughter of camels is totally prohibited as per the order of the Food Safety and Standards Authority, but dozens of camels have been brought to Udham Singh Nagar for slaughter in the Sultanpur Patti area. As I have been duly authorised by the AWBI to inspect registered and unregistered slaughterhouses in Uttarakhand, I shall be visiting some such places in Dehradun on Monday. I request you to please instruct the local police to cooperate likewise in implementing the law,” she states in the letter to the DGP.

Online FPAS introduced by Food Safety and Standards Authority of India


The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has finally launched the much-awaited online Food Products Approval System (FPAS).
The system is said to be aimed at ironing out the procedural difficulties applicants face while seeking approval for their products. A notification in this regard was issued by the Authority on September 9, 2014.
Delay in implementation
According to the earlier plan, the online system was scheduled to be put in place by February this year. This was hinted by K Chandramouli, chairman, FSSAI, during the interaction that he had with the industry last December.
This assurance was given by him following numerous complaints about delay in product approval. Even then the implementation was delayed due to the very reasons that have been plaguing the entire - offline as well as online - product approval process for a long time.
Nevertheless, with the system in place, users can now check online, the need for product approval of their products, apply online, pay relevant fee, provide required clarifications, track status and finally receive No Objection Certificate or Product Approval as relevant.
Litigations, NOC
In recent times, the issue of product approval seems to have been a thorn in the flesh between the industry and regulator. Also there are several litigations filed by disgruntled people in various courts. Products worth several crores of rupees were not allowed to enter into the country on account of NOC while hundreds of product approval applications remained pending with the FSSAI.
FSSAI has stated that this system is meant to bring in consistency, transparency and ease of use to the otherwise complex process of scientific risk assessment of new food products being introduced into the Indian market.
The system has been jointly developed by the apex food authority and ministry of health & family welfare. The project has been developed by National Institute for Smart Government (NISG) with the help of Product Approval and Screening Committee as part of the mandate of FSSAI to regulate the food business in the country.
Improvement of process
Meanwhile, Food Business Operators (FBOs) have been requested to utilise the online services and provide their feedback to improve the product approval process and eventually switch over to an ingredient-based authorisation system that is fully integrated with Food Licensing System and Food Import Clearance System, says the notice by FSSAI.
However, when contacted, industry players refrained from commenting on the system as good or bad. One senior industry member said that since the system is new and the industry is yet to see fully how workable this system is, it would be too early for them to call it a success. The industry is trying its hand on the new system. The industry representatives also had undergone a training session on how to use the system.
According to FSSAI, FBOs can apply for product approval online from anywhere, make online payment, can track the status of the application while the system would improve transparency of the PA system because it has database of FSSR and Codex product, ingredients and additives.
The system will also make tasks quicker and help in efficient evaluation of submitted application with streamlined communication between various stakeholders involved in the PA process.
The FPAS can be accessed through the website http://fpas.fssai.gov.in.

DINAMALAR NEWS