Oct 15, 2015

Nestle India under scrutiny as NCRDC calls for fresh testing of 13 Maggi samples

The Central govt initially sought to send 25 Maggi samples but Nestle rejected 12 as being unfit to qualify for testing
New Delhi: India’s apex consumer court on Thursday ordered 13 samples of Nestle’s Maggi instant noodles to be sent to a government-run research laboratory in Mysore to test for lead and monosodium glutamate levels.
The National Consumer Dispute Redressal Commission’s (NCDRC) order to send the samples to Central Food Technological Research Institute (CFTRI) in Mysore followed a hearing on Thursday involving the Central government and Nestle India.
The Central government initially sought to send 25 Maggi samples but Nestle rejected 12 as being unfit to qualify for testing.
Nestle India also argued that in its view no useful purpose would be served by indicating the level of monsodium glutamate as natural glutamate cannot be distinguished from added MSG.
Apart from these samples, the Centre also pressed for lab analysis of samples seized by the Food Safety Standards Association of India (FSSAI) that are currently stored at a godown at Lucknow.
However, Iqbal Chagla, senior advocate appearing on behalf of Nestle India, strongly opposed the request saying, “It cannot be done on the grounds that it was rejected by the Bombay high court earlier. The court has already directed for adequate samples to be sent for testing.”
Justices V.K Jain and B.C Gupta, who heard the case, put the request on hold saying they wanted details of those samples. The judges appointed a local commissioner to visit the godown in Lucknow and note down the batch numbers of the samples so that the court could consider sending them for testing.
The order also laid down a detailed procedure to be followed for testing in the Mysore lab.
“The 12 samples before us would be put in a clean box and sealed under the supervision of the Registrar with his signature. Representative of the parties can also put their signatures on the box which will be sent to the director of CFTRI through a special messenger who will deliver the same through an acknowledgment on delivery.
“The seal and signature may be duly compared with those on the forwarding letter and the stock would only be admitted for testing on being satisfied that there has been no tampering/damage.” the order said.
Additionally, the court ordered Nestle India to submit a list of the batch number of samples that have been already sent for testing as per a Bombay high court order of 13 August.
Nestle, which has been under the scanner, was granted a respite by the Bombay high court which revoked a nationwide ban imposed on it after the FSSAI reported finding high levels of lead and MSG in Maggi noodles packs on 5 June.
However, the Bombay high court demanded fresh testing to ensure the noodles are safe to eat before the popular snack is allowed to be reintroduced in the market.
NCDRC’s order on Thursday came in response to a Central government suit filed in public interest on 11 August, alleging unfair trade practices, false labelling and misleading advertisements by the Indian unit of Swiss packaged foods company Nestle SA.
The court granted Nestle India time till 26 October to file its reply and listed the matter to be heard next on 23 November.
Nestle India declined to comment on the matter.

Top consumer court orders tests on nine Maggi samples

The apex consumer court on Thursday ordered tests on nine samples of Maggi noodles from nine different batches.
The decision was taken by a bench of the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC).
The NCDRC said the Maggi samples should be sent to accredited laboratories after verifying the seal and samples in its presence.
The bench of Justice V.K. Jain and Justice B.C. Gupta was hearing a class action suit filed against Nestle India, regarding the alleged high levels of lead content in the company's brand Maggi noodles.
The government counsel had requested the NCDRC to allow them to procure more samples from the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) but the demand was not accepted.
The samples to be tested would be Maggi Masala and Veg Atta noodles.

தேவா ரத் தில் காலாவதியான பொருட்கள் பறிமுதல்


தேவா ரம், அக். 15:
தேவா ரத் தில் உண வு தர கட்டுப் பாட்டு அதி கா ரி கள் கடை களில் சோதனை நடத்தி ரூ. 1 லட் சம் மதிப் பி லான காலா வதி பொருட் களை பறி மு தல் செய் த னர்.
தேவா ரம் நக ரில் உள்ள பல ச ரக் கு க டை கள், பெட்டிக் க டை களில் காலா வ தி யான உணவு பொருட் கள் விற் பனை செய் யப் ப டு வ தாக தின க ரன் நாளி த ழில் செய்தி வெளி யி டப் பட்டி ருந் தது.
இதை ய டுத்து தேனி மாவட்ட உண வு தர கட்டுப் பாட்டு அலு வ லர் டாக் டர் மீனாட்சி சுந் த ரம் தலை மை யில் உண வு தர ஆய் வா ளர் கள் பழ னிச் சாமி, ஜன கர், மதன், பால மு ரு கன் உள் ளிட்ட அதி கா ரி கள் தேவா ரம் மெயின் ப ஜார், மைதா னம், மார்க் கெட் வீதி களில் சோதனை நடத் தி னர்.
இதில் 10 கிலோ மதிப் பி லான தடை செய் யப் பட்ட பான் ப ராக், குட்கா, கணேஷ் பு கை யிலை, காலா வ தி யான குளிர் பா னங் கள், எண் ணெய், டால்டா, மசால் பொ டி கள் உள் ளிட்ட ரூ. 1 லட் சம் மதிப் பி லான பொருட் களை பறி மு தல் செய் த னர். இந்த பொருட் கள் அனைத் தும் தேவா ரம் குப் பைக் கி டங் கில் தீவைத்து அழிக் கப் பட்டது.
இது கு றித்து அதி கா ரி கள் கூறு கை யில், தேவா ரம் பகு தி யில் காலா வ தி யான பொருள் விற் பனை செய் ப வர் கள் மீது கடு மை யான நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும்.
தடை செய் யப் பட்ட புகை யி லையை விற் பனை செய் தால் போலீ சில் ஒப் ப டைக் கப் ப டு வர், என் ற னர்.

பரமத்திவேலூரில் வெல்ல ஆலைகளில் சோதனை 100 கிலோ சர்க்கரை பறிமுதல்

பர மத் தி வே லூர், அக். 15:
பர மத் தி வே லூ ரில் செயல் ப டும் வெல்ல ஆலை களில் உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் நடத் திய சோத னை யில் 100 சர்க் கரை பறி மு தல் செய் யப் பட்டது.
நாமக் கல் மாவட்டம், பர மத் தி வே லூர் பகு தி களில் வெல் லம் தயா ரிக் கும் ஆலை கள் அதி க ள வில் உள் ளது. இங்கு வெல் லப் பாகு சேர்க் கா மல் சர்க் கை ரையை சேர்ப் ப தாக மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறைக்கு தக வல் கிடைத் தது.
இதன் பேரில் நாமக் கல் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு நிய மன அலு வ லர் தமிழ் செல் வன் தலை மை யி லான அதி கா ரி கள் நேற்று பர மத் தி வே லூர் பகு தி களில் செயல் பட்டு வரும் வெல் ல ஆ லை களில் திடீர் சோனை நடத் தி னர்.
அப் போது 10க்கும் மேற் பட்ட ஆலை களில் வெல்ல பாகுக்கு பதி லாக சர்க் க ரையை கலக்க முயன் றது தெரிய வந் தது. இத னை ய டுத்து வெல் லத் தில் கலக்க வைத் தி ருந்த 100 கிலோ சர்க் கரை மற் றும் கலப் பட வெல்ல பாகுவை பறி மு தல் செய்து ரூ.1.50 லட் சம் அப ரா தம் விதித் த னர்.

ஆத்தூரில் பரபரப்பு அரசு கல்லூரி விடுதியில் சாப்பிட்ட 7 மாணவிகளுக்கு வாந்தி, மயக்கம்

ஆத் தூர், அக்.15:
ஆத் தூர் அரசு கல் லூரி விடு தி யில் நேற்று காலை உணவு சாப் பிட்ட மாண வி கள், கல் லூரி வளா கத் தில் வாந்தி எடுத்து மயங்கி விழுந் த தால் பர ப ரப்பு ஏற் பட்டது.
சேலம் மாவட்டம் ஆத் தூர் வட சென் னி மலை பகு தி யில், அறி ஞர் அண்ணா அரசு கலை கல் லூரி செயல் பட்டு வரு கி றது. இந்த கல் லூரி வளா கத் தில் மாவட்ட தாழ்த் தப் பட்டோர் நலத் து றை யின் மாண வி யர் விடுதி உள் ளது. இதில் 53 மாண வி கள் தங்கி படித்து வரு கின் ற னர். இவர் களில் 6 மாண வி கள் விடுப் பில், தங் கள் வீடு களுக்கு சென் றுள் ள னர்.
இந் நி லை யில், விடு தி யில் உள்ள 47 மாண வி களுக்கு நேற்று முன் தி னம் இரவு, சாப் பாடு மற் றும் முள் ளங்கி சாம் பார் வழங் கப் பட்டது. உணவு சாப் பிட்ட மாண வி களில் ரஞ் சிதா(19), தில க வதி(18), அம் ச வள்ளி(18), ஜெயந்தி(19), தவ மணி(19), சந் தி ர லேகா(19) மற் றொரு ஜெயந்தி(18) ஆகிய 7 பேர் திடீ ரென வாந்தி எடுத் த னர். பின் னர் அவர் களுக்கு வயிற் றுப் போக் கும் ஏற் பட்டது.
இதை ய டுத்து பாதிக் கப் பட்ட மாண வி களை, விடுதி வார் டன் கன க வள்ளி, ஆத் தூ ரில் உள்ள தனி யார் மருத் து வ ம னைக்கு அழைத்து சென் றார். அங்கு முத லு தவி சிகிச்சை அளிக் கப் பட்டு, அனை வ ரும் விடு திக்கு திரும் பி னர். நேற்று காலை மாண வி களுக்கு கிச் சடி, சட்னி வழங் கப் பட்டது. அதை தொடர்ந்து, நேற்று முன் தி னம் இரவு பாதிக் கப் பட்ட மாண வி கள் காலை 8.30 மணிக்கு கல் லூ ரிக்கு சென் ற னர். கல் லூ ரிக்கு சென்ற சில மணி நேரத் தில், அவர் கள் மீண் டும் வாந்தி எடுத்து அடுத் த டுத்து மயங்கி விழுந் த னர். இதை ய டுத்து, அவர் கள் அனை வ ரும் 108 ஆம் பு லன்ஸ் மூலம், ஆத் தூர் அரசு மருத் து வ ம னைக்கு கொண்டு செல் லப் பட்ட னர்.
தக வ ல றிந்து சம் பவ இடத் திற்கு வந்த ஆர் டிஓ ஜெயச் சந் தி ரன் உள் ளிட்ட வரு வாய் துறை யி னர், தலை வா சல் போலீ சார் பாதிக் கப் பட்ட மாண வி களி ட மும், விடுதி வார் ட னி ட மும் விசா ரணை நடத்தி வரு கின் ற னர்.
இத னி டையே, ஆர் டிஓ ஜெயச் சந் தி ரன் உத் த ர விட்ட தன் பேரில், விடு தி யில் உண வ ருந் திய அனைத்து மாண வி களுக் கும் ஆத் தூர் அரசு மருத் து வ ம னை யில் பரி சோ தனை செய்து சிகிச்சை அளிக் கப் பட்டது. மேலும் சுகா தா ரத் துறை அதி கா ரி கள், விடு திக்கு சப்ளை செய் யப் ப டும் குடி நீர், குடி நீர் அல் லாத தண் ணீர், நேற்று காலை சமைத்த உணவு மாதி ரி களை சேக ரித்து, சேலத் தில் உள்ள உணவு பகுப் பாய்வு கூடத் திற்கு அனுப்பி வைத் த னர்.
காலை 8.30 மணிக்கு கல் லூ ரிக்கு சென்ற மாண வி கள், 11 மணிக்கு மேல் மயங்கி விழுந் த தால், கல் லூ ரி யில் உள்ள கேன் டீ னில் ஏதா வது வாங்கி சாப் பிட்ட னரா அல் லது முதல் நாள் ஏற் பட்ட பாதிப்பு கார ணமா என போலீ சார் விசா ரணை நடத்தி வரு கின் ற னர். கல் லூரி விடு தி யில் உணவு சாப் பிட்ட மாண வி கள் அடுத் த டுத்து மயங்கி விழுந்த சம் ப வத் தால், ஆத் தூ ரில் பர ப ரப்பு ஏற் பட்டது.
கண் டு கொள் ளாத அமைச் சர்
சேலம் புற ந கர் மாவட்ட அதி முக செய லா ள ராக நிய மிக் கப் பட்டுள்ள அமைச் சர் எடப் பாடி பழ னி சாமி, பத வி யேற்பு விழா விற் காக ஆத் தூர் அருகே பெத் த நா யக் கன் பா ளை யம் பிச் ச முத்து கவுண் டர் திரு மண மண் ட பத் திற்கு வந் தி ருந் தார். அப் போது, அரசு கல் லூரி விடுதி மாண வி களுக்கு வாந்தி, மயக் கம் ஏற் பட்டு அரசு மருத் து வ ம னை யில் சிகிச்சை பெற்று வரு வ தாக அவ ருக்கு தக வல் தெரி விக் கப் பட்டது. ஆனால், அவர் மாண வி களை பார்க் கவோ அல் லது ஆறு தல் கூறவோ வர வில்லை. இத னால் பொது மக் கள் அதி ருப்தி அடைந் த னர்.

DINAMALAR NEWS


'It cannot possibly be true!': Ratgate turns bitter as Baker Bonn blames AIIMS for live rodent found in its bread

After a live rat was found in a packet of bread at AIIMS, a blame game has begun between the bread manufacturer and the medical institute.
Despite being blacklisted by AIIMS for three years, the food company - Bonn Nutrients - remained unrepentant and sought to hold AIIMS responsible for the negligence. 
While the company denied receiving any notice from AIIMS about being banned for three years, it said the entire incident could be an act of sabotage or negligence on the part of the medical institute which it had tried to put on the food company. 
“We again wish to assure that the facts as alleged by AIIMS in their (show-cause) notice are imaginary and cannot be possible by any stretch of imagination. By the alleged incident, perhaps AIIMS has tried to shift its own faults and negligence or acts of sabotage by which a rat was claimed to be found in the sealed packaging,” a statement from Bonn Nutrients said on Wednesday. 
Reacting to the firm’s allegations, AIIMS medical superintendent Dr DK Sharma told Mail Today: “We have followed all the procedural guidelines required in such cases. Let the food company write to us, and then we will give them our reply.” 
On September 24, a notice was uploaded on the website of AIIMS mentioning the entire incident. The notice was also marked to Bonn Nutrients and said that a show cause notice was issued to the company on September 9. 
“A live rat was found on 29.07.2015 in the sealed packet of Brown-Hi Fibre Bread Slice manufactured by M/s Bonn Nutrients Pvt. Ltd and the company has failed to submit satisfactory reply to show cause notice dated 09.09.2015,” the notice said. 
On the other hand, the food company claimed: “On September 15, to our utter shock and surprise, a show cause notice dated September 9 was received from AIIMS, calling upon us to explain the alleged incident. The notice was well responded to on September 17 and it was brought to the notice of AIIMS that our manufacturing facility was ISO 22000:2005 certified and FSSAI-approved and the contract for pest control is being carried out by one of the most reputed pest control agencies of India,” the statement said. 
Mail Today on Monday was the first to report the incident, after which the Delhi government’s food department also took cognisance of the report and decided to intervene in the matter. 
“On Tuesday, we have asked the AIIMS authorities to submit us a report about the entire incident. They are yet to revert. If everything that has been reported by the medical institute turns out to be true, we will take stringent action against the food company,” Dr Mrinalini Darswal, commissioner, Department of Food Safety, told Mail Today.

FSSAI to notify junk food guidelines for schools

The move comes after Delhi HC had given FSSAI three months in a hearing end-July to do so
The country's apex food regulator has put up draft guidelines on its website intended to monitor the consumption of junk food by school children. The move comes after the Delhi High Court had given the Food Safety & Standards Authority of India three months in a hearing end-July to do so.
The July judgement was in response to a public interest suit moved in 2010 by a non-government organisation, Uday Foundation.
The NGO had raised the issue of easy availability of junk food and carbonated drinks to children and had sought a ban on these food items in schools.
Under the draft guidelines, which were first submitted to the court last year, food high in fat, salt or sugar will not be sold within 50 metres of a school's premises.
This includes an array of food & beverages commonly consumed by school children including chips, ready-to-eat noodles, pizzas, burgers, sugar-sweetened carbonated and non-carbonated drinks, potato fries (commonly called French fries) and confectionery items.
The draft guidelines have also suggested creation of a canteen policy and school health education programmes to make students and parents aware about the ill-effects of unhealthy food habits.
The guidelines if notified could bring about a paradigm shift in how food is consumed in schools in India. Food & beverage companies such as PepsiCo were not available for comments at the time of going to press. A Coca-Cola India spokesperson said that the company did not sell its products in school premises.
An ITC spokesperson said that the firm was yet to go through the draft guidelines.
Arvind Verma, secretary-general, Indian Beverage Association, whose members include all the top beverage companies in the country, also said that it would have to go through the guidelines before commenting about it.
But some executives when contacted privately said they were not sure to what extent these guidelines would be implemented once notified. "While the move is good, I am not sure how much of this will really translate on the ground. The draft guidelines are detailed indicating what should be and should not be consumed in schools. There could be some resistance to it. The industry will prepare its response appropriately," the CEO of a top food company said when contacted.
The Centre for Science & Environment (CSE), the Delhi-based activist body, however, said that today's development was important in terms of implementation of the guidelines, which had been languishing for a while. The body, which had first welcomed the draft guidelines when it was accepted by the Delhi High Court in March this year, maintained that restriction of junk food was an important step to curb its consumption among children.

Children’s school foods packaged in cans or plastic may pose health problems, says study


Researchers have found that elementary-school children, especially low-income students who are more likely to eat federally funded foods rather than pack a lunch, are being exposed to “school meals that may contain unsafe levels of bisphenol A, a chemical often found in canned goods and plastic packaging,” Paige Miller reports for Stanford University, home to some of the researchers. “BPA can disrupt human hormones and has been linked to health effects ranging from cancer to reproductive issues.”
The study was done in urban, suburban and rural schools in the San Francisco Bay area by Stanford’s Prevention Research Center and the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, and was published in the Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
Researcher Jennifer Hartle told Miller, “During school site visits, I was shocked to see that virtually everything in school meals came from a can or plastic packaging. Meat came frozen, pre-packaged, pre-cooked and pre-seasoned. Salads were pre-cut and pre-bagged. Corn, peaches and green beans came in cans. The only items not packaged in plastic were oranges, apples and bananas.”
Researchers track BPA intake in terms of micrograms per kilogram of body weight per day. Rodents experience toxicity at 2 mcg/kg, but the toxic level for humans is unknown because it’s also unknown how humans metabolize BPA, Miller writes. In 1988, the Environmental Protection Agency “defined safe BPA consumption levels as 50 micrograms or less per kilogram of body weight per day,” Miller writes. “Since then, hundreds of scientific papers have found detrimental biological effects of BPA at levels lower than the EPA standard. The European Food Safety Authority recently updated its standards for safe BPA intake to 4 micrograms per kilogram of body weight per day.”
The study found that a student consuming pizza and milk with canned fruits and vegetables could take in anywhere from minimal levels of BPA up to 1.19 mcg/kg each school day.
“While most students would not consume the maximum amount, those who do would take in more than half of the dose shown to be toxic in animal studies in just one meal,” Miller writes.
Study co-author Robert Lawrence of Johns Hopkins told Miller, “With endocrine-disrupting chemicals particularly, there is so much uncertainty. We can’t tie a specific dose to a specific response like we can with lead. But we know BPA is impacting human health. Animal models are showing there can be a whole range of health effects. This research shows we should take a precautionary approach.”
Kentucky Health News is an independent news service of the Institute for Rural Journalism and Community Issues, based in the School of Journalism and Telecommunications at the University of Kentucky, with support from the Foundation for a Healthy Kentucky.

300 attend education seesion on safe food for healthy living

Students at the session on Health Education for All public awareness programme at JIPMER on Tuesday.
Around 300 participants, including college students, attended the 10th session of the Health Education for All public awareness campaign conducted by the Jawaharlal Institute of Post graduate Medical Education and Research on Tuesday focusing on ‘Safe food for healthy living.’
The session looked at food hygiene, buying and eating safe food, the health impact of unsafe food, common food adulterants, and how to ensure the safety of food, a press release from the institute said.
It was addressed by Dr. K.C. Premarajan, Head, Department of Preventive and Social Medicine, Dr. Deepak Amalnath, Assistant Professor, Department of Medicine, Dr. T. Mahalakshmy, Assistant Professor, Department of Preventive and Social Medicine, and Dr. S.D. Balakrishnan, Designated Officer, Department of Food Safety, Puducherry Government.
Dr. Sujiv A., Senior Resident, Department of Preventive and Social Medicine and R. Srividhya, Medical Social Worker, Department of Medicine, moderated the session.
The session was telecast live to all medical colleges of south India under the National Medical College Network (NMCN) Project through JIPMER Regional Resource Centre.
The session has also also been made available streaming online at ustream.tv on the Jipmer Telemedicine channel.
A series of interactive sessions, the ‘Health Education for All’, focuses on building knowledge among the public, patients and care-givers on prevention and treatment of common illnesses, and is expected to improve public awareness on health and diseases.
The sessions are conducted in Tamil on the 2nd and 4th Tuesdays of every month in the evenings.

After maggi mess, worms and insects found in Complan packet


Lucknow, June 14: It seems that the recent testing of food items like Maggi and others have made everyone more health conscious or more people are coming out in front to complaint against food items. 
The maggi fiasco led to the opening of a can of worms and also raising questions on the safety standards claimed by the manufacturers. The latest food product to join the brigade of "poor quality" food items is Complan, "complete planned food in a drink". Complan It was reported on Saturday, June 13, that dead worms were found in a packet of complan at Asha apartment in Mahanagar area of Lucknow, Uttar Pradesh capital. 
Tanisha Raisinghania, who was shocked to find worms in Complan packet was quoted saying as to the TOI, "It was on Saturday morning that I opened the Complan packet and added few spoons of the food supplement in milk. 
However, as soon as I stirred the food drink, I was amazed to see virtually a can of black and white worms and some dead insects floating on the surface." 
She further said that she and her family members were horrified to see so many worms, and have decided not to opt for this energy drink for at least some time. 
Tansiha informed that the product had a manufacturing date of February 2, 2015 and she bought it in May 2015. As soon as the news spread, the officials of Food Safety and Drug Administration (FSDA) reached their residence and took the Complan packet for examination. 
Basant Gupta, a food safety officier confirmed the incident saying that they have issued a notice to Heinz India Pvt Ltd following the complaint. The complan packet in question bears the batch number NAT G23033A 02/15 and was manufactured in Uttarakhand's Uddham Singh Nagar. Complan 
On June 8 this year, insects were also detected in the 500 gram pack of Complan in Bulandshahr district of west Uttar Pradesh.