Jul 15, 2017

காற்றில் பறக்கும் இறைச்சிக் கடைகளுக்கான விதிமுறைகள்: சுகாதாரமாற்ற நிலையில் சாக்கடைகளுக்கும், சாலை ஓரங்களிலும் விற்கப்படும் இறைச்சிகள்

ஞாயிற்றுக்கிழமை வந்தததும் பெரும்பாலான வீடுகளில் மாமிச உணவின் மசாலா பலரை சுண்டியிழுக்கும். காலையில் ஒவ்வொரு பகுதியிலும் சாலையோரத்தில் இருசக்கர வாகனங்கள் அணிவகுத்து நிற்கும்.
நகர் புறமாக இருந்தாலும்,கிராமப் புறமாக இருந்தாலும் சாக்கடை அருகிலும், குப்பைகள் அருகிலும்தான் மாமிசக் கடைகள் அமைக்கப்பட்டு, அங்கு திறந்த வெளியில் ஆடு,மாடு, கோழி மற்றும் பன்றி இறைச்சிக் கடைகள் வியாபித்திருப்பதையும், பெரும்பாலானவர்கள் அங்கு தான் இறைச்சிகளை வாங்குவதற்கு நீண்ட நேரம் காத்திருப்பதையும் காணலாம்.
இறைச்சி கடைகளுக்கான விதிமுறைகள் என்ன? கடையின் தரை மற்றும் சுவர்கள், எளிதில் சுத்தம் செய்யப்படும் வகையில் இருக்க வேண்டும். கழிவுகளை சேகரிக்க, மூடியுடன் கூடிய குப்பை தொட்டி,கழிவு நீரை வெளியேற்ற, முறையான இணைப்பு அமைத்திருக்கவேண்டும். ஈ, பூச்சி தொல்லை ஏதும் ஏற்படாத வகையில், கடையில் கம்பி வலையுடன் கதவுகள்,பணியாட்களுக்கு தொற்று நோய் ஏதும் இல்லை என்ற மருத்துவ சான்று பெற்றிருக்க வேண்டும்.
ஆடுகளை அனைவரின் பார்வை படும்படி அறுக்கக் கூடாது. எலும்புகள் மற்றும் கழிவுகள், தோல்கள் ஆகியவற்றை உடனுக்குடன் அப்புறப்படுத்த வேண்டும். துருப்பிடித்த கத்திகளை பயன்படுத்தக் கூடாது. இறைச்சியை கழுவ சுத்தமான தண்ணீர் பயன்படுத்த வேண்டும். வெட்டப்படும் ஆடுகள் சுகாதாரமானவை என சான்றிதழ் பெற வேண்டும். மாநகராட்சி இறைச்சி கூடத்தில் வெட்டப்பட்ட, இறைச்சியையே விற்க வேண்டும்.இறைச்சியை கூடத்திலிருந்து எடுத்துச் செல்ல, மூடியுடன் கூடிய அலுமினியப் பெட்டிகளை பயன்படுத்த வேண்டும்.
மாறாக திறந்த நிலையில், சைக்கிள் அல்லது வேறு வண்டிகளை பயன்படுத்தக் கூடாது. பொதுமக்கள் கூடும் இடங்களில் இறைச்சிக் கடைகள் இருக்கக்கூடாது. 50 மீட்டர் தள்ளியே அமைந்திருக்க வேண்டும். அதை போல் வழிபாட்டு தலங்களில் இருந்து 100 மீட்டர் தூரம் தள்ளியிருக்க வேண்டும்.
மேற்கண்ட இந்த விதிமுறைகள் பின்பற்றப்படவில்லை என்றால் முதற்கட்டமாக நோட்டீஸ் அளிக்கப்படும். மீண்டும் அந்த தவறை தொடர்ந்தால் லைசென்ஸ் கேன்சல் செய்யப்பட்டு கடை மூடப்படும் போன்றவை இறைச்சிக் கடைகள் நடத்தப்படுவதற்கான விதிமுறைகள்.
ஆனால் நடைமுறையில் இருப்பது என்ன? இறைச்சிக் கடைகள் எவ்வாறு செயல்படுகிறது? சாலையோரங்கள், சுகாதாரமற்ற பகுதிகளில் கால்நடைகளை கொன்று வெட்டி விற்பனை செய்கின்றன.
பாதுகாப்பான இறைச்சியை எப்படிப் பார்த்து வாங்குவது குறித்தும், அதற்கான விதிமுறைகள் குறித்தும் விழுப்புரம் மாவட்ட உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர் வரலட்சுமியிடம் கேட்டபோது, ''ஆறு விஷயங்களைக் கவனிக்க வேண்டியது அவசியம். நீங்கள் செல்லும் இறைச்சிக் கடை தினந்தோறும் திறக்கக் கூடியதா? அந்தக் கடைக்கு அரசு உரிமம் உள்ளதா? கடையில் சுத்தமான சூழல் உள்ளதா? இறைச்சி பக்கத்தில் நிற்கும்போது மொஞ்சை (கவுச்சி) வாடை அடிக்கக் கூடாது.
இறைச்சி நிறம் மிகவும் சிவப்பாகவோ, மிக அதிகம் வெளுத்துப்போயோ இருக்கக் கூடாது. இறைச்சி இளஞ்சிவப்பு நிறத்தில் இருக்க வேண்டும். கறியைத் தொட்டுப் பார்த்தால் ஜில் என இருக்கக் கூடாது. அப்படி 'ஜில்’ என இருந்தால் அது குளிர்பதனப் பெட்டியில் வைத்த முந்தைய நாள் இறைச்சியாக இருக்கலாம். இவற்றைக் கவனித்து வாங்கவேண்டும்
மேலும் விழுப்புரம் மாவட்ட ஆட்சியரின் உத்தரவின் பேரில். திறந்தவெளியில் நடத்தப்படும் இறைச்சிக் கடைகள் மீது நடவடிக்கை எடுத்துள்ளோம். மேலும் இறைச்சிக் கடைகள் நடத்துவோருக்கு விழிப்புணர்வு ஏற்படுத்தும் வகையில் பயிற்சியை மேற்கொள்ள உள்ளோம். மாவட்டத்தில் சுகாதாரமான, பாதுகாப்பான இறைச்சிகள் விற்பனையை உறுதி செய்யும் வகையில் மாவட்டத்தில் உள்ள உணவு பாதுகாப்பு மேலாளர்களுக்கு அறிவுறுத்தியுள்ளோம்" என்றார்.
இறைச்சியை உண்ணும்போது நம்மை நாமே பாதுகாத்துக் கொள்வது குறித்து பொதுநலன் அறுவை சிகிச்சை நிபுணர் சரவணனிடம் கேட்டபோது, ''பொதுவாக, ஆடு மாடு உடலில் கிளாடீரியம், ஸ்டப்லா காகஸ், எக்கினோ காகஸ், ஈகோலி, ஆஸ்காரிஸ் போன்ற ஏராளமான நுண்ணுயிரிகள் இருக்கின்றன. ஆடு மாடு இறந்ததும் இவை அதிக அளவில் பல்கிப் பெருகி அதைச் சிதைக்க ஆரம்பிக்கின்றன.
இதனால், இறைச்சி அழுக ஆரம்பிக்கிறது. மேலும், பூஞ்சைத் தொற்றும் ஏற்படலாம். எனவே கால்நடைகளை வெட்டிய அடுத்த சில மணிநேரங்களில் சமைத்து உண்பது நல்லது. ஆட்டுத்தொட்டியில் வெட்டப்படும் இறைச்சியை நான்கு மணி நேரத்துக்குள் பயன்படுத்த வேண்டும். அதற்கு மேல் பதப்படுத்தாமல் வைத்திருந்தால், இறைச்சி அழுகத் துவங்கிவிடும். இறைச்சியை குளிர்பதனப் பெட்டிகளில் மைனஸ் 15 முதல் 18 டிகிரி செல்ஷியஸ் அளவுக்கு ஒரு வாரம் வரை வைத்துப் பயன்படுத்தலாம்.
கெட்டுப்போன இறைச்சியில் உள்ள கிருமிகள் மனித உடலுக்குள் செல்லும்போது, ரத்தக் குழாய்கள் வழியே சென்று மூளையைப் பாதிக்கும். ஹைடாடிட் என்ற ஒட்டுண்ணியானது கல்லீரலுக்குச் சென்று அங்கு கட்டியை உருவாக்கும். நுரையீரலை அடையும் கிருமிகள் சுவாசப் பிரச்சினை, இடைவிடாத இருமல், சளி போன்றவற்றை ஏற்படுத்தக் கூடும். தசைகளில் தங்கும் கிருமிகள் தீராத வலியை ஏற்படுத்தும். இதுதவிர, வாந்தி பேதி போன்றவையும் ஏற்படலாம். ஈக்கள் மொய்க்கும் இறைச்சியை வாங்கி உண்ணும் போது காலரா போன்ற நோய்கள் ஏற்படலாம்" என்றார்.

Food safety department bans use of newspaper for wrapping food items

THIRUVANANTHAPURAM: Food safety department has come up with an order that will make all wayside eateries change the way they serve food. In a latest order, Food safety commissioner Navjot Khosa has imposed a one-year ban on using newspapers and other printed material for wrapping, packing and serving of food.
The Food safety and standard authority had in December last year issued an advisory to food safety commissioners in all states to restrict use of newspaper as food packaging material. The advisory was issued after conducting a risk analysis study.
The Food safety department has invoked section 18 (1)(a), section 26(2)(i), section 29(3), section 30(2)(d) and section 30(1) of the food safety and standards act to impose a ban on use of newspapers or other printed materials for storage, distribution or sale of food.

Ban on wrapping food in newspaper

According to the FSSAI, chemicals in printing ink contain harmful colours, pigments, additives and preservatives.S. Gopakumar 
Regulator warns of slow poisoning of consumers
The folksy newspaper cone, used to pack hot roasted peanuts, channa chaat or such wayside snacks, may soon be passe.
Citing health hazards, the Commissioner of Food Safety has issued an order prohibiting storage, distribution and sale of food articles packed in printed material including newspapers. The order issued on Tuesday says such wrapping could cause slow poisoning due to chemical and microbiological contamination. The restriction is for a year.
The Commissioner’s ban order is based on an advisory issued by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) last December about the health hazards posed by cancer-causing agents in printing ink. The advisory restricted the use of newspapers and other printed materials for packing of food, saying that its consumption is injurious to health, even if the food is cooked hygienically.
Risk analysis
Indians are being slowly poisoned due to newspapers being widely used as food packaging material.
According to the FSSAI, the chemicals in printing ink contain harmful colours, pigments, additives and preservatives. A risk analysis by the food regulator has found that the presence of chemical contaminants and pathogenic micro-organisms in used newspaper poses potential risk to human health. Older people, children and people with compromised vital organs and immune systems are at a greater risk of acquiring cancer-related complications if they are exposed to food packed in such material.

DB directs Health Secy to appear in person

JAMMU, July 14: In a suo-moto PIL, Division Bench of State High Court comprising Chief Justice Badar Durrez Ahmed and Justice Ali Mohammad Magrey today directed Commissioner-Secretary, Health to remain present in the court on the next date of hearing to explain as to why no steps have been taken for creation of post of Commissioner Food Safety and for appointing a person to that post in spite of clear directions given in previous order.
When the PIL was taken-up for hearing, Division Bench impleaded Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) as respondent. The DB also took on record report of Dr Lalitha R Gowda and Shailender Kumar dated July 3, 2017 submitted on behalf of FSSAI.
After going through the report, Division Bench observed, “there are various deficiencies which need to be addressed immediately. The State shall provide adequate answers to the deficiencies pointed out in the report before the next date of hearing”.
“One of the major concerns in PIL is that there is no Commissioner of Food Safety, which is the requirement under Section 30 of the Food Safety and Standard Act, 2006”, the DB said and directed Commissioner-Secretary, Health, to remain present in the court on the next date of hearing to explain as to why no steps have been taken for creation of post of Commissioner, Food Safety and for appointing a person to that post in spite of clear directions given in previous order.

12 Chapters of FSSA, 2006 that every Food Business must know

8 laws were consolidated to form the FSSA, 2006 – Food Safety and Standards Act came in as a solution to the rising chaos in the divided food industry. For its growth and uniformity in the standards, this step was necessary. Thus in August 2006, after this revolutionary step, the formation of the apex food monitoring and governing authority called Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) was seen by the country.
More than a decade later, Indian Food Industry still abides by the FSSA 2006. Many modifications, changes and additions in the amendments later and still occur with the changing conditions of the food market.
But what is FSSA, 2006? What makes the FSSA 2006? What are the different topics that are covered in this extensive government document? How did it aid in the formation of Food Safety Standards Rules, 2011?
Let’s understand in-depth – Food Safety Standards Act, 2006.
We shall consider each chapter and briefly understand its components.
1. Chapter 1 – Preliminary: It defines the technical terms, the authority of the Gazette and the exceptions that need to be included in terms of excluded states.
2. Chapter 2 – Establishment of Food Safety and Standards Authority of India: It speaks about The Chair, The Committee, the powers of the Authority, Terms, and Removal, as well as the functions of all the Panels thus formed.
3. Chapter 3 – General Principles of Food Safety: This chapter focuses on the principles of food safety that should be followed by the Government, the agencies, and the Food Authority, with respect to enhancing the food safety in the country. These include the generic steps that can aid in safety, developing/creating amendments as required, considerations that should be looked into and exclusions in terms of occupations, not under the Act.
4. Chapter 4 – General Provisions as to Articles of Food: This chapter speaks in depth about the different food articles, processing aids, and their use in accordance with the Act. These also include the different additives, contaminants, toxins, metals, Genetically Modified Foods, etc. Added in this chapter, is a provision for Packaging and Labeling of food products, certain definitions, and restrictions related to advertisements and unfair trade processes.
5. Chapter 5 – Provisions relating to Import: A small part is dedicated to rules to be followed whilst importing any food product in the country.
6. Chapter 6 – Special Responsibilities as to Food Safety: It describes the duties of any core Food Business Operator and those indirectly related to the business. It speaks about the practices and rules one should follow and the precautions that should be taken. It also highlights, individually, the responsibilities of each stakeholder in the Food Industry (Manufacturers, Retailers, Distributors) as well as the Recall Process that should be followed in case of non-compliance found.
7. Chapter 7 – Enforcement of the Act: It is an extensive chapter that speaks about invoking the Act and the Authorities that are entrusted with the responsibility of exercising the procedure specified in the Act. It explains in depth
– The duties and powers of The Commissioner of Food Safety and personnel under it,
– the mandated license, and registration of the food business,
– issuing improvement notices to the non-complying Food Business owners,
– issuing prohibition orders,
– information on food poisoning cases in the area, and
– Legal powers of prosecution and investigation
8. Chapter 8 – Analysis of Food: This section covers the importance of NABL Accredited and FSSAI Notified Laboratories with respect to testing of Food products. It mentions about the powers vested in the Food Authority for framing regulations in case of notifying an organisation for conducting Audits, appointing Food Analysts, duties of a food safety officer, rules for sampling and analysis of the product picked from the market, analysis of the imported food items and the entire process that should be followed by concerned authorities.
9. Chapter 9 – Offences and Penalties: An important aspect of regulations and law, offences, and penalties have to be carefully, but effectively dealt with. This chapter specifies under what conditions is the Food Business owner liable to be brought under the scanner. It mentions the penalties for selling sub-standard or poor quality food product, showing misleading advertisements, food containing extraneous matter, unhygienic or unsanitary processing, adulteration, unsafe food manufacture or distribution and such related offences, including the death of any customer.
10. Chapter 10 – Adjudication and Food Safety Appellate Tribunal: It mentions the appointment, duties, and role of the appointed officer under the situation of an offence. It also highlights the powers of the compounding officer(s) and the process once the suspected FBO is proved to have committed the offence.
It then gives us a gist of the hearing process for the offence committed and the establishment of the Food Safety Appellate Tribunal. It bifurcates the laws and the authorities of the civil jurisdiction and the Tribunal in the case of a food safety non-compliance. We can also see the mention of the special courts in the case of immediate proceedings needed, along with other aspects like appeal, time period and so on.
11. Chapter 11 – Finance, Accounts, Audits, and Reports: This speaks about the budget, audits and the annual report as structured by the Food Authority.
12. Chapter 12 – Miscellaneous: It mentions the authority of the State and Central Government, Transfer orders, penalties’ recoveries, etc. A special mention of Milk and Milk Products Order, 1992 is made here as well. More such aspects are finally explained which marks the end of the chapters.
The zones of the country are then mentioned in Sections, followed by the 8 Laws which when consolidated, for FSSA, 2006.
The Food Law has given way to many regulations and since it’s inception, many amendments and inclusions are made for enhancing the food standards. It laid the foundation of streamlined food standards in the country to be followed and improvised in the future.

Eggs pass Manipur fitness test- Sale drops in Imphal markets after rumours on social media

Manipur food safety officials with the collected egg samples in Imphal. 
Imphal, July 13: The Manipur health department's food safety wing today cleared the eggs suspected to have contained plastic and collected at random from Imphal city market over the past few days.
After posts on social media about alleged plastic eggs entering Indian market, including Manipur, were widely circulated, the food safety wing of the state health department collected 20 egg samples from the city wholesalers.
State food analyst Ch. Sanajaoba Meitei said necessary tests had been conducted on the samples and the eggs were found normal with no evidence of the alleged plastic in the tested ones.
The samples were brought to the state food testing laboratory on July 6, where physical, chemical and structural tests were conducted.
"With the news of the sale of plastic or artificial eggs in the market doing the rounds on social media, officials of the food safety wing of Imphal West collected samples from egg wholesalers of Ngari Gulli of Imphal city. Most of the eggs were brought from Andhra Pradesh," an official source said.
The tests were also conducted after reports that a family in Imphal found one egg among seven, bought from the local market last month, did not match the colour of the other six when fried after boiling.
The family told a local daily that when the suspicious looking egg was burnt with a candle, it smelt like plastic.
"The state food testing lab is currently conducting several tests and there are no signs of any plastic rice or eggs," state food safety consultant Dr S. Bimalkumari said.
Several cases of adulteration of edible items were detected in Manipur in the recent past.
Three persons were fined Rs 1,50,000, Rs 10,000 and Rs 5000 earlier this month for adulterating edible oil. The three were pulled up following a complaint to the food safety officials after 20 people fell ill during a community feast in Bishnupur.
Official sources said three city fruit sellers were also arrested for using a chemical as a banana ripening agent last month. The three were granted bail. Police seized some adulterated bananas and the unknown chemical that was used is being verified.
Sale of eggs dropped in the Imphal markets after rumours swirled about the presence of plastic in eggs. "I used to sell about 500 eggs daily before the rumour of plastic eggs spread. Now the sale has dropped to nearly half after all this talk about plastic eggs," Raju Yadav, a grocery shop owner in Imphal city, said.
Official sources said chief minister N. Biren Singh has directed the food safety wing of the health department to be on strict vigil to check the sale of adulterated food items.

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS