Jun 5, 2014

காவேரிப்பட்டணத்தில் சோதனை காலாவதி குளிர்பானங்கள் புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல்

கிருஷ்ணகிரி, ஜூன் 5:
காவேரிப்பட்டணத்தில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் மற்றும் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்களை அதிகாரிகள் அதிரடியாக பறிமுதல் செய்தனர்.
கிருஷ்ணகிரி மாவட்ட கலெக்டர் ராஜேஷ் உத்தரவின்பேரில், மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத்துறையின் மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் கலைவாணி மற்றும் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் துளசிராமன், சாமிநாதன் ஆகியோர் கொண்ட குழுவினர் காவேரிப்பட்டணத்தில் ஆய்வு பணியில் ஈடுபட்டனர். அங்குள்ள குளிர்பான கடைகளில் ஆய்வு செய்தபோது, காலாவதியான குளிர்பானங்கள் விற்பனை செய்யப்பட்டது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. உடனே, அதனை பறிமுதல் செய்து அழித்தனர். நேற்று ஒரு நாளில் மட்டும் காவேரிப்பட்டணத்தில் ரூ.50 ஆயிரம் மதிப்பிலான காலாவதியான குளிர்பானங்களை பறிமுதல் செய்து அழித்தனர்.
இதேபோல் பல்வேறு பெட்டி கடைகளில் நடத்திய சோதனையில் அரசால் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் மற்றும் பான்மசாலா பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்பட்டது தெரிய வந்தது. இதையடுத்து, ரூ.10 ஆயிரம் மதிப்பிலான புகையிலை மற்றும் பான்மசாலா பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு அழிக்கப்பட்டது. மேலும் காலாவதியான குளிர்பானங்களை விற்பனை செய்தாலோ, அரசால் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை மற்றும் பான்மசாலா பொருட்களை விற்பனை செய்தலோ அவர்கள் மீது கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என எச்சரித்தனர்.

INDIAN EXPRESS NEWS


திருப்போரூரில் கடைகளில் பதுக்கி விற்ற குட்கா பொருட்கள் பறிமுதல்

திருப்போரூர், ஜூன் 5:
காஞ்சிபுரம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் ஜெகன்நாதன் உத்தரவுப்படி திருப்போரூரில் உள்ள கடைகளில் தடை செய்யப்பட்ட குட்கா பொருட்கள் விற்கப்படுகிறதா என்பது குறித்து திடீர் சோதனை நடந்தது.
திருப்போரூர் ஒன்றிய உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் கிருஷ்ணமூர்த்தி, மதுராந்தகம் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் துரை ஆகியோர் திருப்போரூர் பஸ் நிலையம், குளக்கரை, இள்ளலூர் சாலை ஆகிய பகுதிகளில் உள்ள கடைகளில் திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது, தமிழக அரசால் தடை செய்யப்பட்ட ரூ.5 ஆயிரம் மதிப்புள்ள பான்மசாலா, குட்கா ஆகியவற்றை பறிமுதல் செய்தனர்.
செய்தியாளர்களிடம் கூறியதாவது, புற்றுநோயை உருவாக்கும் பான்மசாலா, குட்கா போன்ற பொருட்களுக்கு 2015 மே மாதம் வரை தடை நீடித்து தமிழக அரசு உத்தரவிட்டுள்ளது. இதை தொடர்ந்து, பல்வேறு கடைகளில் திடீர் சோதனை நடத்தி, பொருட்களை கைப்பற்றி வருகிறோம். எங்கள் எச்சரிக்கையை மீறி விற்பனை செய்தால், உணவு பாதுகாப்பு தடை சட்டத்தின் கீழ் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்றார்.

தாம்பரம், வேளச்சேரியில் தடை செய்யப்பட்ட போதை பொருள் விற்ற 7 பேர் கைது

தாம்பரம், ஜூன் 5:
மத்திய, மாநில அரசால் தடை செய்யப்பட்ட போதை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக பரங்கிமலை மாவட்ட காவல் துணை கமிஷனர் சரவணனுக்கு புகார்கள் வந்தன. அவரது உத்தரவின் பேரில் எஸ்ஐ மோகன் தலைமையில் தனிப்படையினர் தாம்பரம் மார்க்கெட் பகுதியில் ஒரு குடோன் மற்றும் சில கடைகளில் நேற்று சோதனையிட்டனர்.
அங்கு ஹான்ஸ், குட்கா, பான்மசாலா, மாவா, சூப்பர் பாக், பான்பராக் உள்ளிட்ட போதை பொருட்கள் மூட்டை, மூட்டையாக பதுக்கி வைத்திருப்பது கண்டுபிடிக்கப்பட்டது. அவற்றை பறிமுதல் செய்தனர். இதன் மதிப்பு ரூ.7.5 லட்சம் என கூறப்படுகிறது. மேலும், ரூ.1.5 லட்சம் ரொக்கம் பறிமுதல் செய்யப்பட்டது.
மேற்கு தாம்பரம் கிருஷ்ணா நகர் பாபு (41), தாம்பரம் மார்க்கெட் பகுதி ரகுநாதன் (47), இப்ராஹிம் (43) ஆகியோரை கைது செய்தனர்.
வேளச்சேரி:
பெசன்ட்நகர் பகுதியில் பான்பராக், குட்கா, மாவா போன்ற போதை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக சாஸ்திரி நகர் போலீசுக்கு தகவல் கிடைத்தது. அதன் பேரில் நேற்று முன்தினம் மாலையில் போலீசார் பஸ் நிலையம் பகுதியில் திடீர் சோதனை நடத்தினர்.
அப்போது அங்கு பான்பராக், மாவா உள்ளிட்ட போதை பொருட்கள் விற்ற பெசன்ட்நகரை சேர்ந்த ஜெயராமன் (74), மாண்டு (23), ஆனந்த் (26), சரவணமூர்த்தி (66) ஆகியோரை மடக்கி பிடித்தனர். அவர்களிடம் இருந்து 30 கிலோ போதை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. இதன் மதிப்பு ரூ.25 ஆயிரம் என்று போலீசார் தெரிவித்தனர். இதையடுத்து அவர்கள் மீது வழக்கு பதிந்து கைது செய்து விசாரணை நடத்தி வருகின்றனர்.

Manpower shortage affects Food Safety Act in Kerala

We have no idea how to go about with the plan with such poor staff structure. Each office should have afood safety officer, clerks, a data entry operator and a sweeper — Top Official, Commissionerate of Food Safety 

Thiruvananthapuram: An ill-equipped Food Safety Department with inadequate staff strength is finding it difficult to enforce the Food Safety and Standard Act, 2006, in the state. The recent decision of the State Government to open food safety offices in all 140 constituencies has come as a huge blow to food safety authorities who are struggling to enforce the act with their limited manpower and infrastructure.
More than a year has gone by, but the Government’s announcement on the appointment of 51 food safety officials is yet to materialize. Currently, the department is running the show with just 74 officials, who are hamstrung by the lack of vehicles and other facilities. Around 16 of the total 74 officials will retire this year.
A top official of the Commissionerate of Food Safety said that only 79 constituencies had food safety offices. “We have no idea how to go about with the plan with such poor staff structure. Each office should have a foodsafety officer, clerks, a data entry operator and a sweeper. We were asked to open offices and we are now trying to find room at public offices, panchayat offices and municipal offices for the purpose. Or else we will have to take buildings on rent,” said the official.
The State Government hasn’t procured a single vehicle since the Commissionerate of Food Safety was launched in the State. “We have only ten official vehicles and it’s hard to attend to grievance calls we receive on the toll free number. Lack of mobility is our main problem and we are forced to hire vehicles for the purpose, which is not good. We must have official vehicles,” said the official. The food safety authorities receive around 600 to 700 calls every month.

Five tonnes of mangoes seized in crackdown on chemical ripening

A worker of the Tiruchirapalli City Corporation empties a carton of mangoes which was stuffed with calcium carbide during a raid on godowns and shops at Gandhi Market on Tuesday. 

Collector reportedly asked the corporation to raid the godowns in Gandhi Market
About five tonnes of mangoes, which were being ripened using calcium carbide stones at three locations at the Gandhi Market in the city, were seized and destroyed by officials of the Tiruchirapalli City Corporation here on Tuesday. Corporation officials conducted checks at over dozen mango shops at the market and mangoes which were being ripened using calcium carbide stones were seized from two shops and a house used as a godown.
Corporation officials conducted the raids on getting instructions from District CollectorJayashree Muralidharan, who personally raided a few godowns at Mambazhasalai in the city about 10 days ago. About 18 tonnes of mangoes were seized and destroyed then.
City Health Officer S. Mariappan, who supervised the operation at the Gandhi Market on Tuesday, said a report would be sent to the district administration recommending action against the offenders under provisions of the Indian Penal Code and the Food Safety Act.
Use of calcium carbide to ripen mangoes is an offence under the Food Safety and Standards Act. Checks have been conducted at 83 godowns and shops to check the use of chemicals and nearly 19 tonnes of mangoes ripened using carbide stone have been seized so far this season.
Call 2333330
Eating fruits ripened using the calcium carbide might have serious health implications for the consumers. Common symptoms reported after eating such fruits are diarrhoea, vomiting, and eye andskin irritations, according to officials. Complaints with respect to food safety can be lodged with the department by dialling 2333330,

Challenges of healthy eating

One of the major challenges of living in the present era, more so in a place like Manipur, is eating healthy nutritious food. This is so because everything we eat today is contaminated in some way or the other, almost every edible item available in the market is laced with some chemicals, in the form of additives, preservatives, colour and flavour. 
Loads of fertilizers and pesticides go in the growing of food grains and vegetables that we consume, which while high yielding and good to look at, have less food value, lacking in taste. Then there are other various edible items which we buy off the shelf: cooking oils, lentils, canned food items, pickles, various snacks, soft drinks, mineral waters, the list is endless, all of which contains various chemicals, in as they say, in permissible amount. This is the whole gamut of diet for the majority of the people, with very rare exceptions who can afford to eat home grown grains and vegetables without the use of chemical fertilizers. 
This kind of diet, everybody agrees is not conducive to keeping the body healthy, and consequently, the present generations have become victims to a lot of lifestyle diseases. Over this, what is is matter of grave concern is the deliberate act of adulteration in food products and other consumables. 
Then we have scores of producers of items who do not conform to the guidelines laid down under the Food Safety and Regulation Act, 2006, distributors and retailers who push these products and sell items which have already crossed the expiry date etc. Needless to say, these people are playing with the lives of the consumers just to earn some extra profit, an unethical and criminal act which deserves stringent punishment under the specified law. In our state, in recent times there have been numerous cases of substandard, adulterated and contaminated food items being sold in the market, which has been highlighted by local media. This had led to certain brands of beverages, bottled water, tinned fishes etc being banned. 
With the PHED department failing woefully in supplying safe drinking water to even those around the capital city, bottled or mineral water has become the preferred alternative for city dwellers and scores of manufacturers have jumped into the fray to meet this supply. From numerous instances, it is clear that many of them have not maintained the standard and followed the guidelines laid down by the Bureau of Indian Standards. 
The Food Safety Commissioner should come down heavily on these firms by banning these harmful products from the market and at the same time, there is a need to revisit the licensing process of these firms. Together with this, stricter vigil and monitoring is required on the edible products available in the market, so as to prevent major mishaps of food poisoning and for the over need to ensure that the public gets to consume healthy food items. There should be no compromise on this front.

Junk food ban must be parent-imposed

Hyderabad: While the proposal by Union women and child welfare minister, Maneka Gandhi, to ban junkfood in school canteens could work to some extent, schools are unable to root out the unhealthy practice because of their own limitations.
Schools say they can only bring about awareness but not impose rules on children. The ultimate responsibility lies with parents and the children themselves.
Several leading schools in the city have cafeterias apart from providing lunch and breakfast. Teachers, however, say that banning junk food at school canteens or cafeterias might not be the only option, though, these are one of the source points for children to get their junk food from during breaks.
But school canteens are not the only source. Teachers say many parents pack junk food in their children’s lunchboxes rather than a proper meal.
Ms Gandhi has proposed to substitute junk food with healthier eatables, the guidelines for which would be prepared by the Food Standards and Safety Authority of India (FSSAI).
“We always have sessions during orientation when we tell parents not to pack junk foods for their kids, but it continues. So the child is left with no other option. And children are not too bothered about junk food or otherwise,” said a teacher at an international school in the city on the condition of anonymity.
Schools, thus, find that the children are eating more chips, burgers and pre-packed foods instead of proper meals. While some schools are strict, others do not pay much attention to tiffin boxes as that is not a part of their duty.
Dr D. Usha Reddy, chairperson, Hyderabad Sahodaya Schools Complex, an association of CBSE schools, said that schools can only bring awareness but ultimately is the parent’s responsibility.
“Basically, we can only bring about awareness on junk food. But even, then how much can you control? We might try to do it in school but parents have the responsibility of cultivating the habit,” she said, adding that a lot of schools even had nutritionists talk about the ills of junk food.
She said that it would, however, be useful if children were told about what should be eaten rather than what should not be eaten.

நாடு முழுவதும் பள்ளி கேன்டீன்களில் நொறுக்கு தீனி விற்க தடை-மத்திய அரசு அதிரடி திட்டம்

புதுடெல்லி, ஜூன் 5:
மாணவர்களின் உடல் நலத்தை கெடுக்கும் நொறுக்குத் தீனிகளை பள்ளி கேன்டீன்களில் விற்பதற்கு தடை விதிக்க மத்திய அரசு திட்டமிட்டுள்ளது.
குழந்தைகளின் உடல் நலத்தை கெடுக்கக் கூடிய விதவிதமான நொறுக்குத் தீனிகளும், குளிர்பானங்களும் கடைகளில் விற்கப்படுகின்றன. இவற்றில் ருசியை அதிகரித்து குழந்தைகளை ஈர்ப்பதற்காக, உடல் நலத்துக்கு தீங்கு விளைவிக்கக் கூடிய ரசாயன பொருட்கள் கலக்கப்படுகின்றன. இதனால் குழந்தைகளுக்கு சிறு வயதிலேயே உடல் பருமன் உள்ளிட்ட பலவிதமான நோய்கள் வருகின்றன. எனவே, நொறுக்குத் தீனி விற்பனையை கட் டுப்படுத்தவும், குழந்தைகளுக்கு ஆரோக்கியமான உணவுப் பொருட்கள் கிடைக்க வழி செய்யவும் மத்திய பெண்கள் மற்றும் குழந்தைகள் மேம்பாட்டுத் துறை அமைச்சர் மேனகா காந்தி அதிரடி திட்டத்தை அமல்படுத்த பரிசீலித்து வருகிறார்.
இதன்படி, நாடு முழுவதிலும் உள்ள பள்ளிகளின் கேன்டீன்களில் நொறுக்குத் தீனிகளை விற்க தடை விதிப்பது பற்றி மேனகா காந்தி பரிசீலித்து வருகிறார். “பள்ளி கேன்டீன்களில் மாணவர்களுக்கு தரமான, ஆரோக்கியமான மற்றும் பாதுகாப்பான உணவுப் பொருட்கள் கிடைக்க செய்வதுதான் இந்த திட்டத்தின் முக்கிய நோக்கம். அதோடு, நொறுக்குத் தீனிகளில் கலக்கப்படும் ஆபத்தான பொருட்கள் பற்றியும், இவற்றை சாப்பிடுவதால் ஏற்படக் கூடிய தீங்குகள் பற்றியும் மாணவர்களிடையே விழிப்புணர்வு ஏற்படுத்தப்படும் என்று பெண்கள் மற்றும் குழந்தைகள் மேம்பாட்டுத் துறை அமைச்சக அதிகாரிகள் தெரிவித்தனர்.
இந்த திட்டத்தை அமல்படுத்துவது பற்றி மத்திய சுகாதாரம், மனிதவள மேம்பாட்டு அமைச்சகங்களுடன் மேனகா காந்தி ஆலோசனை நடத்த உள்ளார். பள்ளிகளில் அமல்படுத்தப்படும் மதிய உணவு திட்டம், மனிதவள மேம்பாட்டு அமைச்சகத்தின் கட்டுப்பாட்டில் உள்ளது. மேலும், பள்ளி வளாகங்களில் பாதுகாப்பான உணவுப் பொருட்களை விற்பனை செய்வதற்கான வழிகாட்டு நெறிமுறை உருவாக்கும் முயற்சியில் சுகாதார அமைச்சகம் ஈடுபட் டுள்ளது என்பது குறிப்பிடத்தக்கது.

சுகாதாரமற்ற தின்பண்டங்களை பள்ளி கேன்டீன்களில் விற்க தடை?

புதுடில்லி: உடல் நலத்துக்கு தீங்கு விளைவிக்கும் தின்பண்டங்களை, பள்ளி கேன்டீன்களில் விற்பனை செய்வதற்கு தடை விதிப்பது குறித்து மத்திய அரசு பரிசீலித்து வருகிறது.
மத்திய பெண்கள் மற்றும் குழந்தைகள் மேம்பாட்டுத் துறை அமைச்சக அதிகாரி ஒருவர் கூறியதாவது: குழந்தைகள், ஊட்டச்சத்து குறைபாட்டால் அதிகம் பாதிக்கப்படுவது, கவலை தரும் விஷயமாக உள்ளது. மேலும், பள்ளிகளில் உள்ள கேன்டீன்களில், உடல் நலத்துக்கு கேடு விளைவிக்கும், 'ஜங்க் புட்' எனப்படும், பாக்கெட்டுகளில் அடைக்கப்பட்டுள்ள தின்பண்டங்கள் அதிகம் விற்பனை செய்யப்படுகின்றன. இதனால், குழந்தைகளுக்கு நோய் ஏற்படுகிறது. எனவே, இந்த உணவு வகைகளை, பள்ளி கேன்டீன்களில் விற்பனை செய்வதற்கு தடை விதிக்க திட்டமிடப்பட்டுள்ளது. பெண்கள் மற்றும் குழந்தைகள் மேம்பாட்டுத் துறை அமைச்சர் மேனகா, இதுகுறித்து அதிகாரிகளிடம் ஆலோசித்து வருகிறார். இவ்வாறு, அந்த அதிகாரி கூறினார்